Започва реализирането на проект в Община Сандански за обособяване на

...
 Започва реализирането на проект в Община Сандански за обособяване на
Коментари Харесай

Правят индустриална зона край Сандански

 Започва реализирането на план в Община Сандански за отделяне на индустриална зона в района.
Взето е решение тя да бъде разположена при с. Дамяница поради положителната автомобилна и жп съгласуваност, която местоположението може да предложи. За това осведоми кметът Кирил Котев, който подписа меморандум за построяването ѝ, с Антоанета Барес, изпълнителен шеф на Национална компания „ Индустриални зони “.

Той акцентира, че това е план, който се приготвя отдавна в общината.

 

„ Чуждестранна бизнес делегация идва през днешния ден в Сандански, с цел да се запознае с плана за отделяне на индустриална зона в района, заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев, представен от икономическото ведомство. – Зоната може да бъде атрактивна за вложители от трети страни. “

Манолев сподели, че към този момент е имал диалози с компании от Индия и Китай, търсещи сходна локация, която може да предложи непосредственост до Солунското пристанище и достъп до единния европейски пазар.

Според него планът има сериозен капацитет, само че бъдещето му ще бъде несъмнено точно от инвеститорския интерес.

В изявлението си той обърна внимание, че съществени размери товари минават през това направление.

„ Достатъчно е да посоча, че през първото полугодие на 2017 година стокообменът сред България и Гърция се е нараснал с 8,4% в съпоставяне със същия интервал на 2016 година и е в размер на 1,5 милиарда евро. Същевременно износът към Македония за 2016 година възлиза на към 390 млн. евро, а вносът – 245 млн. евро. Част от тези обороти също остават или минават през този район “, изясни зам.-министърът.

Той е на мнение, че е доста значимо да има механизъм освен за привличане на вложения в района, само че и за тяхното задържане, и е уверен, че „ индустриалната зона ще има значимо значение в тези старания “.

Манолев даде образец с Гърция, която е на трето място по размер на вложенията в България – 3,7 милиарда евро за последните 10 години, и изрази вяра тази зона да е атрактивна и за компании от южната ни съседка.

Кметът на Сандански Кирил Котев се надява, че с построяването на индустриалната зона край Сандански ще се усилят освен приходите, само че ще се сътвори претовареност, която ще върне младежите, които са напуснали общината.

Индустриална зона Сандански ще се намира на 500 километра от девет европейски столици и най-големия град в Европа – Истанбул и на два часа път от икономическите центрове на България, Гърция и Македония.
По публикацията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР